logo-romania-de-vis-5

Cetatea Piatra Rosie, reconstituire 3D

Apreciere

5.0/5 rating (8 votes)
Descoperă România - ţinutul dacilor! Discover Romania - Land of the Dacians!

Cetatea Piatra Rosie, reconstituire 3D

Reconstituire 3D virtuala.

Prezentare

   Citind cartile dlui Corut am realizat ca ceea ce-mi ramasese in urma unei lectii de istorie din scoala generala, si-anume ca "dacii s-au luptat cu romanii, au fost invinsi si din 'contopirea' celor doua civilizatii au aparut românii', e mai mult decit probabil sa nu fie chiar asa. 

Iar cu timpul, citind despre daci, sa imi dau seama ca au fost si ramin niste oameni deosebiti si asta pentru ca intr-un mod inca nestiut, calitatile lor s-au transmis in timp, pina in zilele noastre.

Cele citeva cuvinte pe care le-am citit in cartile de istorie despre stramosi, scurtele descrieri ale unor cetati, mi-au creat impresia ca acele cetati existau doar in manualele scolare. De aceea, momentele cind am ajuns sa vizitez cetatile dacice au fost deosebite, descoperind locuri ce mult timp erau doar niste texte pe o pagina de carte. Incepeau sa prinda forma, iar legendele ce le inconjurau le faceau si mai importante.

 


 

Vechile cetati au fost distruse fara nici o noima, dar ruinele ramase inca pot spune povestea lor, trebuie doar sa le intelegem si sa le 'povestim' si celorlalti.

Una dintre povesti este aceasta... despre cetatea situata linga satul Luncani, pe dealul Piatra Rosie, de unde si denumirea pe care a primit-o, Cetateă dacica Piatra Roşie.

Din cercetarile arheologilor s-au aflat citeva elemente: ziduri partiale, fundatii de piatra, ceramica, etc, toate aceste conducindu-i spre intocmirea unei schite a formei cetatii. De la aceasta schita, plus alte informatii citite, aflate de la fata locului sau invatate in timp, am inceput realizarea modelului 3D al cetatii, in incercarea unei reconstituiri virtuale a ei. 

Atit pentru cei care au vizitat zona sau au vazut poze de la fata locului, cit si pentru cei care nu stiau nimic despre aceasta cetate, pozele cu modelul 3D le pot crea o imagine despre "Cetatea dacică Piatra Roşie". Ramine ca impreuna sa descoperim cit mai multe despre ea si sa transmitem mai departe si altora.

Detalii despre cetate puteti citi in articolul dedicat (gasiti link-ul putin mai jos)

 

In final, retineti ca imaginile prezinta o posibila configuratie a cetatii, modelul 3D a fost realizat pe baza citorva informatii disponibile la momentul actual, iar informatii ulterioare pot aduce imbunatatiri.

Dacii nu au fost invinsi, au dainuit in noi!

 


 

"Ardeau strabunele altare
Si ziua coborise-n berna,
Treceau ostirile barbare
Peste cetetea mea eterna.

Stam gol in focul din altare,
Cu ochii, cautind la ceruri,
Cerseam un strop de indurare,
Un strop din vesnice-adevaruri.

Ploua cu spaima si durere
Peste cetatea mea invinsa,
Cadeau barbatii in tacere,
Murea un zeu cu timpla ninsa.

Ardeau strabunele altare
Si ziua coborise-n berna,
Treceau ostirile barbare
Peste cetetea mea eterna.

Stam gol in focul din altare,
Cu ochii, cautind la ceruri,
Cerseam un strop de indurare,
Un strop din vesnice-adevaruri.

Ardeam pe geticul jertfelnic
Si muntele ardea cu mine.
Din trupul meu de om vremelnic
Si din batrinele ruine,

Se zamislea saminta daca,
Din foc si singe si paminturi,
Si dintr-un strop din sfinta apa
Si din blesteme si din cinturi.

Saminta getilor rodeste,
Caci timpul i-a trimis porunca,
Un neam intreg din mine creste,
Un neam de foc si flori de stinca."

de Pavel Coruţ

 

Informatii suplimentare, detalii

Retineti ca aceasta reconstituire a fost realizata plecind de la un astfel de "plan" si citeva cote!

plan-cetatea-piatra-rosie

Adauga o Impresie de calatorie:

Info!

Ai fost acolo? Ai fotografii si vrei sa le adaugi in albumul site-ului? Scrie-ne la romaniadevis [at] gmail.com
Descoperă România - ţinutul dacilor! Discover Romania - Land of the Dacians!

Comments (5)

 • radu

  radu

  03 April 2012 at 22:09 |
  Cata munca degeaba la acele reconstituiri. De ce nu va documentati oameni buni mai temeinic inainte sa va apucati sa faceti decoruri pt jocuri video heroic-fantasy. E valabil pt toate "cetatile" facute. pacat! Eu cu asta ma ocup, cu reconstituirea cetatilor dacice(e drept le fac partial in sketch-up, apoi de mana, cu pensula si creionul, la format ff mare). Am reconstituit in primul rand topografia locului, pornind de la curbele de nivel dar si din OBSERVATII PERSONALE!!! Apoi am vorbit cu arheologi si am citit zeci de articole de arheologie si carti. Multe... Cam toate care s-au scris pe aceasta tema...Stiu, e greu, dar daca tot te apuci....Cu entuziasm si aiureli dacomaniace nu ajungi sa intelegi lumea dacilor si nici asezarile lor.
 • romaniadevis.ro

  romaniadevis.ro

  04 April 2012 at 07:40 |
  Radu, felicitari pentru reconstituirile pe care le-ai facut. Au fost un pas inainte fata de primele schite facute de arheologii care au cercetat acele situri. Atit ele, cit si cele ale celor de la reconstituiri.ro, au contribuit intr-o oarecare masura la inceperea realizarii acestora pe care le-am adaugat si eu.

  Am specificat in articol ca imaginile prezinta o posibila configuratie si nu o replica fidela a ceea ce a existat (forma pe care din descoperirile de pina acum nu o cunoaste nimeni din lume).

  Iti urez sa realizezi cit mai multe alte reconstituiri ale cetatilor, asezarilor sau ale altor elemente din istoria Romaniei.

  O zi buna!
  --
  mihai
 • Mihai Mateescu

  Mihai Mateescu

  14 August 2012 at 22:28 |
  Am vizitat (si) cetatea Piatra Rosie anul acesta...
  Nu sunt tocmai obisnuit cu urcusurile, astfel ca m-au trecut toate transpiratiile pana am ajuns in varf, insa privelistea de acolo merita efortul.
 • romaniadevis.ro

  romaniadevis.ro

  15 August 2012 at 10:46 |
  Intr-adevar, urcusul pina sus la cetate este solicitant, insa ai tot timpul cite ceva interesant de vazut care sa-ti abata cumva gindul: imprejurimile, peretii masivi de stinca, padurea sau ruinele care se observa pe traseu pina in virf. Toate acestea te pun pe ginduri de cum au reusit dacii sa-si construiasca acolo o cetate.
 • Miscarea Agricultorilor Din Ialomita

  Miscarea Agricultorilor Din Ialomita

  29 November 2013 at 21:34 |
  buna Radu,
  daca esti documentat in ceea ce priveste asezarea cetatilor dacice as avea rugamintea sa imi transmiti disponibilitatea ta de a discuta acest subiet.o adresa de mail imi trebuie.

Leave a comment

Please login to leave a comment.