logo-romania-de-vis-5

"Dincolo de această pagină vei descoperi mult visata mîndră ţară, cu neam şi vise neînvinse, România."

TOPOLOVENI, orasul meu de suflet

Apreciere

5.0/5 rating (1 votes)

TOPOLOVENI, orasul meu de suflet

TOPOLOVENI, oraşul meu de suflet  

Dragi cititori de pretutindeni, găzduitori romaniadevis.ro, minunată redacţie ORIZONT, Stimate Domnule Primar Gheorghiţă Boţârcă, minunaţi cetăţeni topolovenieni, de această dată am să vă abat pentru câteva minute de la treburile zilnice pentru a vă călăuzi pe meleagurile mediului citadin cu un brand de ţară puternic în Uniunea Europeană, dar nu înainte de a vă adresa sincere mulţumiri pentru aprecierea şi lecturarea articolului “DESCOPERĂ ORAŞUL TOPOLOVENI: destinaţie de vacanţă, loc de poveste”.
  

 De asemenea, ţin să-i mulţumesc >>omului<< ce m-a inspirat să scriu despre oraşul său natal, ajungând astfel în inimile şi casele dumneavoastră, cu speranţa de a vă aduce un strop de bucurie în fiecare cuvânt aşternut în editorial.

Cum acest orăşel are în spate o întreagă poveste, vă invit aşadar să cunoaşteţi o mică parte din aceasta.

 Sălaşul meu de basm consacrat datorită oţetului de Topoloveni, zăcămintelor de gaze naturale şi ţiţei, culturilor de viţă de vie şi obiectivelor turistice, este astăzi un renume datorită primului produs cu Indicaţie Geografică Europeană din România,   Magiunul de Topoloveni”. 

 Magiunul pe care-l savurez la fiecare mic dejun, este primul şi singurul produs românesc care a obţinut certificarea ca fiind cel mai sănătos şi natural din România, deoarece nu conţine E-uri sau alţi conservanţi şi cel mai important este faptul că n-are zahăr, acesta fiind extras din cele patru soiuri de prune.

Aşadar, magiunul din prune proaspete româneşti produs la Topoloveni-Argeş este plasat pe primul loc în gama alimentelor conservate din Uniunea Europeană şi nu mai poate fi produs în altă ţară, în altă zonă sau de altă firmă.

Această recunoaştere europeană aduce oraşului Topoloveni o altă mândrie, o atracţie în plus pentru turişti şi o deschidere pentru promovarea bogăţiilor de pe acest tărâm.

Fiind o îndrăgostită incurabilă de muzică, oraşul Topoloveni m-a fascinat şi la acest capitol prin istoria folclorică de-a lungul timpului a Corului ce îşi desfăşoară activitatea în cadrul Casei de Cultură “ Preot Ion Ionescu ” din Topoloveni.

Dragostea coriştilor din Topoloveni pentru muzică este de admirat şi de aceea vreau să vă dezvălui şi să readuc la viaţă această parte ce alcătuieşte chipul unui orăşel bogat în cultură artistică ce s-a făcut remarcat în ţară şi peste hotare. 

Ion Răuţescu a fost cel care a semnalat primele manifestări corale, urmate de serbări populare bine pregătite, la care sătenii participau cu bucurie şi voie bună.

 În anul 1902 a fost înfiinţat corul şcolar, iar în anul 1907 corul bisericesc, de către folcloristul Dumitru Mihalache.

În 1943 corul a fost dirijat de Preotul Ion Stănescu, având numeroase participări la festivalurile şi concursurile desfăşurate atât pe plan judeţean, cât şi naţional.

De remarcat este faptul că între anii 1947- 2004, în cântările populare au fost introduse de către dirijorul corului, Preotul Ion Ionescu, şi cântări religioase. Coriştii, pasionaţi de sunetul muzicii au reuşit să obţină rezultate deosebite, să persevereze şi în acest domeniu prin multiple afirmări la evenimente cultural artistice.

Corul topolovenilor a fost preluat şi coordonat de către Pr. Conf. Dr. Ion Isăroiu, începând cu anul 2004, ducând tradiţia mai departe prin nenumărate participări la concerte şi spectacole pe toată raza judeţului şi nu numai.

Corul Casei de Cultură “ Preot Ion Ionescu ” din Topoloveni a participat în anul 2007 în Grecia, la zilele oraşului Astros şi a susţinut un concert la Ambasada României în Grecia.

Topolovenii au o interpretă de muzică populară, Tita Bărbulescu, originară din oraş, cu care se mândresc, deoarece folclorul muzical zonal a fost sursa de inspiraţie în repertoriul dumneaei.

Ţin să precizez, perioada 9-15 august aşteptată cu entuziasm de către locuitori, deoarece oraşul Topoloveni, organizează Festivalul Internaţional Carpaţi. Turiştii şi cetăţenii sunt încântaţi cu ritmurile populare, porturile şi dansurile formaţiilor folclorice internaţionale, poposite pe meleagurile topoloveniene tocmai din Grecia, Italia, Franţa, Spania, Portugalia, etc.

Topoloveni, oraşul meu de suflet, merită să fie mai bine cunoscut celor ce-şi poartă paşii de-a lungul arterelor sale, descoperindu-i pe îndelete obiectivele turistice, datinile, portul, clădirile şi oamenii cu istoria şi poveştile lor.

 Loredana - Cristina DASCĂLU
Jurnalist

Autor

Loredana Cristina Dascalu

Leave a comment

Please login to leave a comment.