logo-romania-de-vis-5

"Dincolo de această pagină vei descoperi mult visata mîndră ţară, cu neam şi vise neînvinse, România."

Tipul si semnificatia marcajelor de pe traseele turistice montane

Apreciere

0.0/5 rating (0 votes)

Tipul si semnificatia marcajelor de pe traseele turistice montane

Scurta prezentare

Majoritatea dintre voi ati fost la un moment dat la munte si bineinteles ca ati observat marcajele de pe traseele turistice montane.

Acestea au rolul de a va ajuta sa pacurgeti distantele intre diverse obiective, pe trasee verificate, preintimpinind ratacirea si scazind riscul de accidentare.

Marcajele de pe munte indica excursionistilor o multime de informatii, printre care: locul unde se afla, altitudinea, directii de mers, gradul de dificultate al traseelor, timpul de mers pina la obiectivul principal sau uneori pina la urmatorul reper, sezonul pentru care este recomandat traseul, etc.

Aceste indicatoare pot fi de mai multe feluri, in functie de locul unde sint amplasate, si pot fi intilnite pe tablite speciale, stilpi, copaci, stinci, pietre, etc. Sint amplasate la inceputul traseului, la schimbarea de directie sau la intersectarea a doua sau mai multe trasee si la obiective: virfuri importante, locuri de interes turistic (belvedere, lacuri, poieni, cascade, etc.).

In functie de semnele (culori si forme geometrice) utilizate la marcarea traseelor, cunoasterea semnificatiei acestora furnizeaza informatii utile despre tipul de traseu, dupa cum urmeaza:

 • marcaje-turistice-banda banda verticala - pe fond alb - pentru marcarea traseelor principale, numite si magistrale, care sunt, de regula, trasee de creasta;
 • marcaje-turistice-banda crucea cu brate egale - pe fond alb - pentru marcarea traseelor de legatura (cu marcajele principale);
 • marcaje-turistice-banda triunghiul echilateral - pe fond alb - si marcaje-turistice-bandapunctul într-un cerc - pe fond alb - pentru marcarea traseelor secundare (poteci care strabat vai sau desprinderi de creste);
 • punctul cu cercuri duble de culoare alba si rosie pentru traseele dus-întors.
 • sageti bicolore (culoarea alba + culoarea marcajului) - în punctele de inflexiune a directiei de mers a potecii, care vor indica unghiul directional.

Marcaje si indicatoare - ajutatoare - neomologate turistic

 • patrat rosu si albastru - rezervatii naturale.
 • mozaic negru-galben - pericol de avalansa - indica zonele in care se formeaza avalanse.
 • “C” intr-un patrat - traseu destinat biciclistilor.

Culorile pentru semnele de marcaj sunt: rosu neon, galben neon si albastru neon, obligatoriu pe fond alb.

Semnele de marcaj sint aplicate în ambele sensuri de circulatie, la distante astfel apreciate încât sa fie usor vizibile de la un semn la altul, perpendiculare pe directii de mers si la înaltimea de 1,5 - 2 m fata de sol.

Tipuri de indicatoare:

 • de directie:

- sunt simple sau duble si indica sensurile de parcurs;
- pe placile metalice în forma de sageata se noteaza: obiectivul cel mai apropiat, timpul de mers pâna la acesta si semnul de marcaj. Daca este afisata si sigla SALVAMONT, aceasta indica faptul ca te afli într-o zona „patrulata” de echipele organizatiei respective. Timpul afisat indica durata unui parcurs cu mers obisnuit (fara opriri mai mari de 10 minute dupa fiecare ora de mers). Daca apar doua valori (de exemplu 4 1/2 - 5 ore), diferenta de 1/2 ora reprezinta decalajul dintre un turist antrenat si unul mai putin antrenat, ori dintre o deplasare în conditii atmosferice normale si una cu intemperii (ploaie, vint etc...).
- deteriorarea sau schimbarea directiei acestui semn este poate avea uneori consecinte dramatice, pentru un turist aflat în dificultate !

 • de traseu (table indicatoare):

- au dimensiuni variabile, fiind amplasate în diverse puncte ale traseului
- cele aflate în punctele de convergenta (raspintii) ale mai multor trasee, vor cuprinde semnele de marcaj, directiile de mers, timpul de parcurgere al traseelor
- cele de avertizare (cu rol de protectie) se monteaza pentru semnalizarea unor pericole: drum periculos, caderi de pietre, o prapastie, declansarea avalanselor (carouri în tabla de sah negru cu galben) etc...
- table toponimice: semnalizeaza lacuri si riuri (litere de culoare alba pe fond de culoare albastra), intrarea în rezervatii naturale, monumente ale naturii (litere de culoare neagra pe fond de culoare galbena), alte obiective de interes turistic (cu litere de culoare neagra pe fond de culoare alba) - virfuri de munte, sei importante, obiective culturale, etc... Trebuie confectionate din placi fibrolemnoase impermeabilizate sau din fibre de sticla.

 • de documentare:

- furnizeaza informatii privitoare la traseele marcate precum si despre principalele puncte de interes turistic din arealul respectiv.
- la cabane sau în statiuni exista - uzual cu scop de orientare, un panou-harta ce con?ine schita traseelor din împrejurimi. De principiu aceasta ar trebui sa reprezinte o parte mai detaliata a unei harti turistice.

 • pe indicatoare aflate la intrarile si iesirile de pe traseu, trebuie marcat simbolul dificultatii pe care turistul o va putea întilni pe parcurs:

- A - pericol de avalansa
- C - Cornise pe traseu
- D - Dificultati alpine (pasaje, saritori)
- M - conditii meteo ce pot influenta substantial parcursul
- O - Orientare dificila
- P - Panta mare si alunecoasa

Aceste semne indeplinesc uniformitatea si inscriptionarea internationale.

 

download64descarca detalii salvamont

Descarcare 1

Download limit reached

Leave a comment

Please login to leave a comment.