logo-romania-de-vis-5

"Dincolo de această pagină vei descoperi mult visata mîndră ţară, cu neam şi vise neînvinse, România."

Cetatea de Balta

Apreciere

0.0/5 rating (0 votes)

Cetatea de Balta

Scurta descriere

Cetatea de Baltă (în dialectul săsesc Kâkelbrich, în germană Kokelburg, Kukelburg, Kuchelburg, Kümelburg, în maghiară Küküllővár (Cetatea Târnavei [2]), în latină Cuculiensis castri) este o comună în judeţul Alba, Transilvania, România.

Prezentare

Comuna este situată pe râul Târnava Mică, pe drumul judeţean DJ 107 la 15 kilometri de Târnăveni şi 21 kilometri de Blaj. Cu trenul se poate ajunge pe linia 307 Blaj-Târnăveni-Praid.

O fortăreaţă (cetate) din secolul I î.C. sau I d.C., azi ruine. Amplasată pe o terasă a Târnavei, înconjurată de bălţi şi de mlaştini (de aici numele de „Cetatea de Baltă”).

Teritoriul administrativ al comunei Cetatea de Balta este situat in extremitatea estica a judetului Alba, in Podisul Tirnavelor, in partea inferioara a raului Tirnava Mica.
La est se invecineaza cu comuna Adamus judetul Mures si localitatea Boian din judetul Sibiu, la sud cu localitatea Faget, la vest cu localitatile Tauni, Feisa si Jidvei iar la nord cu localitatea Veseus.

  • O fortăreață (cetate) din secolul I î.C. sau I d.C., azi ruinată. Amplasată pe o terasă a Târnavei, înconjurată de bălți și de mlaștini (de aici numele de „Cetatea de Baltă”).
  • Biserica Reformată-Calvină din secolul XIII-XV, inițial Romano-Catolică. Pe peretele exterior al turnului se găsește o celebră ilustrație cu un cap de tătar.
  • Castelul Bethlen-Haller, construit în stilul Renașterii franceze din secolul al XVII-lea (1615-1624); plan patrulater cu turnuri de colț circulare, fără rol defensiv. Dispoziția generală de ansamblu reproduce în mic corpul central al castelului Chambord din Franța. Remaniat în secolul al XVIII-lea (1769-1773), cu o poartă în stil baroc.
  • Monumentul Eroilor Români din Primul Război Mondial. Monumentul de tip cruce comemorativă este amplasat în centrul localității, lângă sediul Primăriei și a fost ridicat în memoria eroilor români din Primul Război Mondial, în anul 1935. Crucea are o înălțime de 3 m, fiind susținută de un soclu, în trepte și este realizată din piatră de calcar. Pe frontispiciul monumentului sunt inscripționate cuvintele: „Eroilor neamului din 1914-1918“, iar mai jos sunt înscrise numele a 27 eroi și o inscripție ilizibilă, la baza monumentului.
  • Biserica Română Unită cu Roma Sfânta Treime cu devoțiune specială către Sfântul Anton de Padova. Biserica găzduiește din data de 27 septembrie 2009 (data sfințirii bisericii) o mică părticică din rămășițele pământești ale Sfântului Anton de Padova „doctor evangelicus”, care pot fi văzute și venerate în prima zi de marți a fiecărei luni și în special de ziua sărbătorii Sfântului 13 iunie a fiecărui an.

Info!

  • Ai fost acolo? Ai fotografii si vrei sa le adaugi in albumul site-ului? Scrie-ne la romaniadevis [at] gmail.com
  • Pentru orice sesizare cu privire la drepturi de autor, scrie-ne la romaniadevis [at] gmail.com

Descoperă România - ţinutul dacilor! Discover Romania - Land of the Dacians!

Leave a comment

Please login to leave a comment.