logo-romania-de-vis-5

"Dincolo de această pagină vei descoperi mult visata mîndră ţară, cu neam şi vise neînvinse, România."

Bistrita

Apreciere

5.0/5 rating (1 votes)

Bistrita

Detalii obiectiv:

Detalii parc:

Scurta descriere

oras, judeţul Bistrița-Năsăud; Acces: calea ferata, retea de drumuri.

Prezentare

Micuțul orășel, cu un pic peste 80.000 de locuitori, reședința județului Bistrița-Năsăud, se află în nord-estul Podișului Transilvaniei, cel mai usor ajungându-se aici pe drumul european E58, care asigura legatura între Transilvania și Moldova. Aplasat la 356 m altitudine, municipiul este înconjurat de coline împadurite, perfecte pentru o plimbare de înviorare dimineața, sau pentru relaxare în trilurile păsărilor și în miresmele naturii, după o zi de muncă.

Clima Bistriței este temperat-continentală, aici înregistrându-se cu regularitate temperaturi cu 5 si uneori chiar 10 grade mai scăzute decât în București.
Atestată documentar prima oară în anul 1241, apoi ridicată la rangul de oraș o suta de ani mai tarziu, Bistrita și-a câștigat notorietatea după ce a fost descrisă în cartea lui Bram Stoker, Dracula, ca fiind orasul în care personajul principal se oprește înainte de a-și continua drumul spre înfricosătorul și enigmaticul castel al contelui român. Hanul Coroana de Aur, acum hotel de trei stele, la care a înnoptat Jonathan Harker, va poate găzdui și astăzi, nu departe de centrul istoric al orașului. De aici, amatorii genului pot merge mai departe, urmand traseul personajului din imaginatia lui Stocker, pana la castelul din pasul Tihuța, un hotel construit în anii 80 după descrierile din „Dracula”. În fata acestei clădiri se află singura statuie din lume a scriitorului care a dat naștere ideilor de bază pentru nenumărate filme cu vampiri.

Vizitatorii din Bistrita sunt obligați să viziteze catedrala Evanghelică de aici, o cladire impunătoate, dar care, din păcate, este in renovare în prezent, turnul cu ceas arzând din temelii în 2008. În afară de aceasta, există alte două biserici interesante în oraș, ambele datând din secolele X-XII.
 
Cetatea Bistritei, cu turnul Dogarilor, Sugăletele, Casa Argintarului, Palatul Culturii, Colegiul National „Liviu Rebreanu” și casa lui Ion Zidarul - cea mai veche clăsire a orasului - sunt doar câteva din monumentele istorice sau arhitecturale pe care turiștii le pot vizita aici. La Bistrița s-a născut Andrei Mureșanu și aici și-au petrecut o parte din viață personalități ca Liviu Rebreanu și George Coșbuc.
Scăldat de apele râului care-i și dă numele - Bistrița (râul repede din slava veche), acest municipiu este o localitate liniștită, unde nu se aud prea des claxoane, nu sunt blocaje în trafic, nu prea vezi oameni care să țipe pe străzi și ar putea cu ușurință reprezenta o evadare de la viața aglomerată a orașelor mari.

  • Adăugat în: Orase
  • Adăugat de: Ioana Mocanescu
  • Etichete: oras
  • Vizualizări: 1162

Info!

  • Pentru orice sesizare cu privire la drepturi de autor, scrie-ne la romaniadevis [at] gmail.com

Leave a comment

Please login to leave a comment.