logo-romania-de-vis-5

"Dincolo de această pagină vei descoperi mult visata mîndră ţară, cu neam şi vise neînvinse, România."

Crinul de padure

Apreciere

4.1/5 rating (13 votes)

Crinul de padure

Detalii obiectiv:

Detalii parc:

Scurta descriere

Crinul de padure (Lilium martagon) face parte din familia Liliaceea si creste in zona padurilor de stejar si fag, fiind o specie mezofila.

Prezentare

Crinul de padure este o planta salbatica, perena, originara din Europa si infloreste in lunile mai - iunie. Un singur fir de crin de padure poate duce si 50 de flori, dar in general are 10-20 flori! Florile au diverse culori: rosu, roz sau violanceu.

In pamant are un bulb ovoidal format din numerosi solzi carnosi. De la baza bulbului se desprind numeroase radacini, unele din ele adesea contractile. Alte radacini subtiri se formeaza pe tulpina, deasupra bulbului. Tulpina este dreapta, inalta de pana la 100 cm. Frunzele au o forma ovaloita, usor ascutita spre varf. Florile sunt roz, rosiatice sau violacee, punctate cu purpuriu inchis, si au un miros specific, deosebit de puternic. Florile au 6 petale, androceul format din 6 stamine cu filamente lungi de 2-3 cm, terminate cu antere liniare rosii. Fructul este o capsula obovoidala, cu 6 muchii. Semintele sunt comprimate, brune deschis cu suprafata rugoasa.

Este o specie rara, declarata monument al naturii si este ocrotita prin lege.

Simbolistica:
In Antichitate, atat la greci, cat si la romani, crinul simboliza speranta si triumful. In zilele noastre, crinul simbolizeaza puritatea si daruirea unui crin e un semn de respect.

Daca vedeţi această plantă, bucuraţi-vă de moment, admiraţi-o, fotografiaţi-o dar nu o rupeţi. Protejaţi-o!

Info!

  • Pentru orice sesizare cu privire la drepturi de autor, scrie-ne la romaniadevis [at] gmail.com

Comments (2)

Leave a comment

Please login to leave a comment.