logo-romania-de-vis-5

"Dincolo de această pagină vei descoperi mult visata mîndră ţară, cu neam şi vise neînvinse, România."

Paiusul lui Porcius

Apreciere

0.0/5 rating (0 votes)

Paiusul lui Porcius

Prezentare

"In urma cu cateva zile a fost redescoperit de botanistul Matis Attila si colegii, in Parcul National Muntii Rodnei, celebrul păiuş al lui Porcius (Saussurea porci), o floare de culoare albastra ce a fost colectata ultima data in anul 1902 de botanistul si academicianul rodnean Florian Porcius. Acesta a colectat un exemplar din paiusul ce ii poarta numele din Poarta Corongisului, a cultivat-o in propria gradina si apoi a transmis Gradinii Botanice ‘Alexandru Borza’ din Cluj cateva exemplare presate, care se gasesc si azi in colectia muzeului acestei gradini. Înca din anii 1900, aceasta planta era pe cale de disparitie datorita supra-pasunatului, exemplarul colectat de Porcius fiind deja afectat de pasunat, neavand floare”, se arata in comunicat.

Planta declarata endemit rodnean a fost descoperita ulterior si in Carpatii Ucraineni, unde exista si azi o populatie semnificativa.

Administratia Parcului National Muntii Rodnei precizeaza ca, in perioada urmatoare, zona unde a fost redescoperita specia paiusul lui Porcius va fi inclusa in regim de stricta protectie in vederea conservarii fondului genetic.

Parcul National Muntii Rodnei este al doilea ca suprafata din tara si, din punct de vedere administrativ, se intinde pe raza judetelor Bistrita-Nasaud si Maramures. De asemenea, se numara printre cele trei rezervatii ale biosferei din Romania, alaturi de Parcul National Retezat si Delta Dunarii.

Parcul este situat in nordul Carpatilor Orientali si ocupa peste 47.000 de hectare, din care 80% se afla in judetul Bistrita-Nasaud, si aici au fost identificate peste 6.000 de specii de flora si fauna. 

Video

Info!

  • Ai fost acolo? Ai fotografii si vrei sa le adaugi in albumul site-ului? Scrie-ne la romaniadevis [at] gmail.com
  • Pentru orice sesizare cu privire la drepturi de autor, scrie-ne la romaniadevis [at] gmail.com

Descoperă România - ţinutul dacilor! Discover Romania - Land of the Dacians!