logo-romania-de-vis-5

Cetatea dacica Jigodin III - plan teren 3D

on Friday, 25 March 2016. Posted in Reconstituiri 3D, România virtuala 3D

0.0/5 rating (0 votes)

46.33865°N 25.80151°E

Jigodin III cetate dacica

Cetatea dacica Jigodin III (Piscul Cetății Mici)

Pe malul drept al Oltului, în imediata apropiere a acestuia, (lîngă fostele grajduri ale CAP), se ridică un promontoriu stîncos (cota726) cu pantele din sud, est, nord şi nord-vest abrupte. Spre vest-sud-vest este legat cu o şa mai joasă de platoul înalt care face legătura cu munţii Harghitei, (pînă la poalele acestora, în linie dreaptă, este o distanţă de circa 4 km). Platoul, uşor înclinat spre sud, sud-vest, are o formă relativ ovală (est-vest = 100 m; nord-sud - 40 m). Pe laturile nord-vestice, vestice, sudice şi estice se păstrează foarte bine fortificaţia constînd din zid de piatră legată cu pămînt, fiind uşor mai aplatizată spre sud-est şi est. Aceasta a continuat probabil şi pe latura nordică, prăbuşită astăzi cu o parte din platou, pe pantele stîncoase ale dealului. Lungimea totală a marginilor platoului este de 290 m iar a fortificaţiei păstrate, (inclusiv a celei uşor aplatizate), de 180 m. Drumul de acces în cetate este, credem, cel folosit şi astăzi de localnici. El ocoleşte, la poale, partea nordică şi nord vestică a dealului, urcă pe curbele de nivel panta vestică şi pătrunde în cetate din direcţia nord-vest. (sursa: ENDA

Periegheze: B.Orban, Al.Ferenczi; săpături: M.Macrea, Z.Szekely, (1950), V.Crişan (1996).


Pe baza unei poze dintr-un studiu publicat pe academia.edu am vectorizat 3D planul cetatii dacice Jigodin III.

Pasionatilor de reconstituiri 3D ale cetatilor dacice - aveti mai jos disponibil spre descarcare fisierul .dwg, precum si modelul 3D al terenului, intr-un fisier .skp (SketchUp).

2016 03 24 jigodin III plan


Cetatea dacica Jigodin III, plan teren 3D v1 (click pe poza pentru marire).

 


Cetatea dacica Jigodin III, plan teren 3D v1 (click pe poza pentru marire).Descarcare fisiere-sursa (click pe poze pentru descarcare)

 download autocad - DWG file

download sketchup - SKP file

 

 


3Dwarehouse - SketchUp

 

Info


 • Licenţa Creative Commons

  Model teren 3D v.1 "Cetatea dacica Jigodin III" de romaniadevis.ro este licenţiata printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire 4.0 Internațional .

  This is a Free Culture License! seal

   

 •  


  Începând din mai 2014 şi până în septembrie anul acesta, patrimoniul arheologic al regiunii Estului Transilvaniei beneficiază de atenţia a două proiecte de cercetare postdoctorală finanţate prin proiectul „Minerva. Cooperare pentru cariera de elită în cercetarea doctorală şi postdoctorală, cod contract: POSDRU/159/1.5/S/137832, proiect co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013”. Un proiect postdoctoral a fost dedicat siturilor de epocă dacică, fiind derulat prin intermediul Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca – Institutul de Arheologie şi Istoria Artei (prin dr. Magdalena Ştefan) şi cel de-al doilea siturilor de epocă neolitică aparţinând culturii Ariuşd, patronat de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (prin dr. Dan Buzea de la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni). sursa

   

   


   

  In februarie 2016 am adresat MNCR - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni doua intrebari:

  1. Îmi spuneți vă rog dacă ați publicat deja pe site planurile topografice ale așezărilor dacice de pe raza județului Harghita și împrejurimi?
  2. Și dacă încă nu, în ce mod pot fi obținute?

  Daca voi primi vreun raspuns, in cazul in care vor pune spre descarcare fisierele originale cu planuri topografice al cetatilor dacice, va voi informa.

  -- mihai