logo-romania-de-vis-5

"Dincolo de această pagină vei descoperi mult visata mîndră ţară, cu neam şi vise neînvinse, România."

Articles in Category: Banat

Banatul este o provincie istorica împartita astazi între RomâniaSerbia (Banatul Sârbesc) ?i o foarte mica parte din Ungaria.

În perioada dominatiei Coroanei Maghiare au fost numite „banaturi” toate comitatele de granita, conduse de un ban: Banul de Severin, Banul de Belgrad, Banul de Sabat. Denumirea s-a limitat mai târziu la actuala provincie „Banat” de Timisoara. Initial, numele regiunii Banatului se leaga de (Turnu) Severin, Banatul de Severin si de succesorii istorici ai acestuia Banatul de Lugoj-Caransebes, si Banatul de Timisoara, formatiuni politice, militare si administrative cu rolul de marca în cadrul sistemului defensiv antiotoman. La originea Banatului românesc actual, Banatul de Severin a fost organizat Regele Andrei al II-lea (12051235) inca din 1228, ca o regiune înfiintata la hotarele taratului româno-bulgar pentru paza granitei Regatului maghiar si restabilirea influentei Bisericii latine în regiune. În aceast? periaod?, sunt pomenite Banatul de Severin, Banatul de Belgrad ?i Banatul bulg?resc 1365.

Pentru prima dat? numele de Banatus Temesvariensis sau Banatus Temesiensis a fost folosit în rapoartele lui Luigi Ferdinando Marsigli din ultimul deceniu al secolului al XVII-lea ?i în textul tratatului de pace de la Karlovitz (1699). Pentru români, regiunea a mai fost cunoscut? ?i sub denumirea deTemi?ana.
sursa: wikipedia 

Obiectivul Turistic al Anului 2013 în România

on 09.10.13 Posted in Banat, Evenimente si festivaluri, Bucovina, Crisana, Dobrogea, Maramures, Moldova, Muntenia, Destinatii turistice, Oltenia, Transilvania

Obiectivul Turistic al Anului 2013 în România
Asociaţia Cele mai Frumoase Sate din România (AFSR) a organizat un concurs pentru a stabili care sînt cele mai atrăgătoare locuri din ţară anul acesta. „Obiectivul Turistic al Anului 2013 în România” a stabilit cîştigător un loc din Munţii Maramureşului.

Baile Herculane

on 05.03.09 Posted in Banat, Orase

Baile Herculane
Băile Herculane are un loc binemeritat in randul staţiunilor balneare şi turistice din ţara, find singura staţiune de acest tip recunoscută la nivel internaţional şi singura din Europa în care se mai fac tratamente in băile originale romane.