logo-romania-de-vis-5

Articles in Category: Asezarile dacice

Cetatile dacice din Muntii Orastiei in patrimoniul UNESCO

on 26.03.12 Posted in Asezarile dacice, Scrieri despre daci, Cetati, Transilvania

Cetatile dacice din Muntii Orastiei in patrimoniul UNESCO

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură este una din cele 19 agenţii specializate în cadrul sistemului Organizaţiei Naţiunilor Unite. Organizaţia a fost înfiinţată cu scopul de a promova colaborarea între naţiuni prin educaţie, ştiinţă, cultură, comunicare şi informare.  Unul dintre obiectivele ei este acela de a identifica si proteja, in lumea intreaga, monumentele culturale si naturale care merita sa fie recunoscute ca fiind parte a patrimoniului comun al umanitatii.

Cetatea Capîlna

on 28.12.11 Posted in Asezarile dacice, Transilvania

Cetatea Capîlna

Capîlna, sat în com. Sasciori (jud. Alba), pe teritoriul caruia pe "Dealul Cetatii" s-a cercetat cetatea dacica (sec. 1 a. Chr. - 2 p. Chr.) (610 m alt.) Acesta se înalta în stânga Sebesului, legat fiind de restul înaltimilor cu o sa îngusta si marginit de doua pâraie: Valea Gargalaului si Pârâul Râpii. Saua de legatura a fost barata de daci (în ordinea enumerarii) cu sant (larg la gura de 5 si adânc de 1 m), val semilunar (lat la baza de 11 si înalt de 1 m) cu sant interior (larg la gura de 3,50 si adânc de 0,50 m), val semilunar (lat la baza de 6 si înalt de 1,50 m) cu sant interior (larg la gura de 2,50 si adânc de numai 0,40 m) si o palisada.

Cetatea Bunloc

on 03.06.09 Posted in Asezarile dacice, Cetati, Situri arheologice

Cetatea Bunloc
O cetate dacica, a doua ca marime dupa Sarmizegetusa, a fost descoperita de arheologi in zona masivului Bunloc din judetul Brasov, anunta Rador, citand Radio Romania Actualitati. Informatia a fost furnizata postului de radio de doctorul Liviu Pandele, presedintele Fundatiei Dacia, care promis ca, saptamana viitoare, in cadrul Congresului International de Dacologie, “se vor aduce alte dovezi covarsitoare despre continuitatea statului dac, dupa moartea lui Burebista”.

Cetatea Piatra Rosie

on 03.06.09 Posted in Asezarile dacice, Cetati, Situri arheologice

Cetatea Piatra Rosie

Pe teritoriul acestei localități se găsește cetatea dacică Luncani-Piatra Roșie, inclusă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Pe Dealul Piatra Roșie au fost descoperite urmele unei cetăți geto-dacice construită din piatră, cu 5 turnuri și o poartă, datând din sec. I î.C, sortită să apere, dinspre vest, capitala Daciei - Sarmizegetusa Regia.

Cetatea Costesti-Cetatuie

on 02.06.09 Posted in Asezarile dacice, Cetati, Transilvania, Situri arheologice

Cetatea Costesti-Cetatuie
Cetatea dacică Costești - Cetățuie este una dintre cele 6 fortărețe dace din Munții Orăștie care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO dinRomânia. Cetatea a fost construită în secolul I î.Hr. cu scop de protecție împotriva cuceririi romane. Se găsește lângă satul Costeșticomuna Orăștioara de Sus din județul Hunedoara.