Articles in Category: Asezarile dacice
Cetatea Argedava
Cetatea Sucidava
Cetatile dacice din Muntii Orastiei in patrimoniul UNESCO
Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură este una din cele 19 agenţii specializate în cadrul sistemului Organizaţiei Naţiunilor Unite. Organizaţia a fost înfiinţată cu scopul de a promova colaborarea între naţiuni prin educaţie, ştiinţă, cultură, comunicare şi informare. Unul dintre obiectivele ei este acela de a identifica si proteja, in lumea intreaga, monumentele culturale si naturale care merita sa fie recunoscute ca fiind parte a patrimoniului comun al umanitatii.
Cetatea Capilna, reconstituire 3D
Cetatea Costesti - Blidaru, reconstituire 3D
Cetatea Piatra Rosie, reconstituire 3D
Cetatea Capîlna
Capîlna, sat în com. Sasciori (jud. Alba), pe teritoriul caruia pe "Dealul Cetatii" s-a cercetat cetatea dacica (sec. 1 a. Chr. - 2 p. Chr.) (610 m alt.) Acesta se înalta în stânga Sebesului, legat fiind de restul înaltimilor cu o sa îngusta si marginit de doua pâraie: Valea Gargalaului si Pârâul Râpii. Saua de legatura a fost barata de daci (în ordinea enumerarii) cu sant (larg la gura de 5 si adânc de 1 m), val semilunar (lat la baza de 11 si înalt de 1 m) cu sant interior (larg la gura de 3,50 si adânc de 0,50 m), val semilunar (lat la baza de 6 si înalt de 1,50 m) cu sant interior (larg la gura de 2,50 si adânc de numai 0,40 m) si o palisada.
Sarmizegetusa Regia
Cetatea dacica de la Ardeu
Cetatea Bunloc
Cetatea Piatra Rosie
Pe teritoriul acestei localități se găsește cetatea dacică Luncani-Piatra Roșie, inclusă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Pe Dealul Piatra Roșie au fost descoperite urmele unei cetăți geto-dacice construită din piatră, cu 5 turnuri și o poartă, datând din sec. I î.C, sortită să apere, dinspre vest, capitala Daciei - Sarmizegetusa Regia.
Cetatea FETELE ALBE
Cetatea Costesti-Cetatuie
Cetatea Blidaru
Cetatea dacică Costeşti - Blidaru este una dintre cele 6 fortăreţe dace din Munţii Orăştie care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO din România. Cetatea a fost construită în secolul I î.Hr. cu scop de protecţie împotriva cuceririi romane. Fortificaţia cuprinde două incinte, unite intre ele, având împreuna şase turnuri puternice.