logo-romania-de-vis-5

Cetatea Blidaru

Apreciere

3.5/5 rating (6 votes)
Descoperă România - ţinutul dacilor! Discover Romania - Land of the Dacians!

Cetatea Blidaru

Detalii obiectiv

Cetatea dacică Costeşti - Blidaru este una dintre cele 6 fortăreţe dace din Munţii Orăştie care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO din România. Cetatea a fost construită în secolul I î.Hr. cu scop de protecţie împotriva cuceririi romane. Fortificaţia cuprinde două incinte, unite intre ele, având împreuna şase turnuri puternice.

Prezentare

Blidaru, platou situat la SV de com. Orastioara. de Sus (jud. Hunedoara), la alt. de 705 m, unde se afla ruinele cetatii dacice cu acelasi nume, integrata în principalul nucleu al sistemului defensiv antiroman din zona Muntilor Orastiei.

Cetatea se compune din doua parti, ambele înconjurate de ziduri lucrate de piatra fasonata.

Prima parte, respectiv prima cetate, în ordine cronologica, are forma unui trapez neregulat, fiind prevazuta la colturi cu câte un turn. Intrarea se facea prin turnul de S-V. În interior se mai afla un turn-locuinta, din piatra si lemn.

Partea a doua, construita ceva mai târziu, poate chiar în intervalul dintre cele doua razboaie daco-romane, reprezinta de fapt o extindere a celei dintâi, la nivel inferior, forma acesteia fiind un poligon neregulat. Latura de N a celei de a doua cetati este dublata de un alt zid din pietre obisnuite, nefasonate, între cele doua constructii obtinându-se un fel de încaperi, parterul acestora fiind utilizat drept depozit, iar partea superioara ca platforma de lupta. În zidurile acestei a doua parti sunt cuprinse si doua turnuri unul dintre ele fiind contemporan cu prima cetate. În cuprinsul celor doua turnuri s-au descoperit mai multe vase mari de provizii.

În partea de N-NV a întregului complex se afla o cisterna pentru apa, constând dintr-o camera patrulatera, subterana la 5 m sub nivelul antic având dimensiunile de 6,20 x 8 m. Zidurile ei, care sunt duble, pe alocuri chiar întreite, au fost tencuite cu un mortar special. Cisterna a fost prevazuta cu o bolta din piatra de calcar.

În apropierea cetatii, în punctul "Pietroasa lui Solomon", s-a descoperit un sanctuar patrulater cu aliniamente de baze de coloane din piatra. Cetatea de la Blidaru, cu un caracter strict militar, a reprezentat un important obstacol în fata atacurilor venite dinspre N. [C.P.]

Descriere

Situata pe culmea Blidaru, la o altitudine de 703 m, fortificatia cuprinde doua incinte, unite între ele, având împreuna sase turnuri puternice de observatie.

Prima incinta, ce ocupa platoul superior al dealului, are o forma trapezoidala, fiind prevazuta cu patru turnuri exterioare, plasate pe colturi, intrarea facându-se prin turnul nr. I, ea fiind astfel conceputa încât sa împiedice desfasurarea fortelor inamice. În interior se pastreaza urmele unui turn locuinta.

Spre vest de prima incinta, a fost construita cea de-a doua, având forma pentagonala. Este de remarcat aici sistemul platformelor de lupta, situate pe laturile de nord si vest, prevazute de asemenea cu cazemate.

Aprovizionarea cu apa a cetatii era asigurata de o cisterna patrulatera, construita în tehnica greco-romana si situata în partea de nord-vest a acestei înaltimi, în afara zidurilor de aparare.

Pe aceeasi latura, pe o terasa mai joasa, denumita "Poiana Pertii", se afla un turn de paza ce asigura supravegherea accesului spre cetate.

Plan general

A. Incinta 1
B. Incinta 2

1. Poarta de acces
2. Turnuri de observatie
3. Turn locuinta
4. Cisterna

Informatii suplimentare, detalii

sat Costesti judetul Hunedoara

Adauga o Impresie de calatorie:

Info!

Ai fost acolo? Ai fotografii si vrei sa le adaugi in albumul site-ului? Scrie-ne la romaniadevis [at] gmail.com
Pentru orice sesizare cu privire la drepturi de autor, scrieti-ne la romaniadevis [at] gmail.com
Descoperă România - ţinutul dacilor! Discover Romania - Land of the Dacians!

Leave a comment

Please login to leave a comment.