logo-romania-de-vis-5

Casa dacica - Gradistea Muncelului

Apreciere

5.0/5 rating (2 votes)
Descoperă România - ţinutul dacilor! Discover Romania - Land of the Dacians!

Casa dacica - Gradistea Muncelului

Detalii obiectiv

Casa dacica in zona Gradistea Muncelului. Locuinta cu o singura camera, prispa si spatiu de depozitare a lemnelor in spatele casei. O posibila varianta de reconstituire.

Prezentare

Situate in zone de montane, tipurile de case de mici dimensiuni aveau planul rectangular sau rotund (in cazul de fata, plan rectangular, cu dimensiunile 5,5 m).

In privinta materialului si sistemului constructiv utilizat in zona muntilor, s-a constatat ca locuintele aveau, in general, temelii de piatra cu o talpa din lemn culcata deasupra. Blocurile de piatra erau mai mult sau mai putin finisate.

Pardoseala
din lut amestecat cu pleava, bine netezita, era intinsa pe un pat de pamint batut, alteori piatra de riu sau stinca farimitata.

Peretii erau de mai multe feluri:

  • executati din stilpi de lemn sau pari asezati distantat, golurile dintre acestia fiind umplute cu dulapi, grinzi orizontale de lemn sau impletitura de nuiele. Tot acest sistem este captusit cu scinduri groase de lemn fixate in cuie sau prins intr-o lipitura de lut amestecat cu pleava, bine fatuit si indesat peste o armatura exterioara a peretelui;
  • sau erau realizati din birne de lemn imbinate prin sistemul de scobituri in forma de coada de rindunica, la care nu se foloseau cuie.
Acoperisul in doua ape are coama sprijinita pe zidurile de capat si intermediare, iar la nevoie pe unul sau doi stilpi de lemn interiori, capatul de jos al stilpului fiind adincit in pamint si sustinut de o lespede de piatra.

Invelitoarea
este mai adesea din lemn, desigur sindrila, eventual stuf sau paie, mai rar tigla.

Multumiri dnei Aurora Peţan pentru date despre arhitectura dacilor. De asemenea, multumesc Suzanei pentru informatiile cu privire la materialele necesare realizarii machetei.

Adauga o Impresie de calatorie:

Leave a comment

Please login to leave a comment.