logo-romania-de-vis-5

"Plan topo 2D" - Situl arheologic Sarmizegetusa Regia

Apreciere

5.0/5 rating (1 votes)

Scurta prezentare

Cu bucurie va prezentam primul "Plan topografic 2D" al sitului arheologic "Sarmizegetusa Regia", realizat si publicat* vreodata.

 


 

Face parte dintr-un proiect de creare a unei baze de date cu informatii, planuri vectoriale si reconstituiri virtuale 3D ale cetatilor dacice, disponibila public pentru cei interesati. Realizarea proiectului se bazeaza pe contributia pasionatilor si nu are momentan nici o sustinere din partea oficialilor statului roman.

 


 

Modul in care a fost realizat planul

Au fost suprapuse si unite mai multe poze facute (de la inaltimi si unghiuri ce variaza cite putin la fiecare in parte) la portiuni din doua planse cu planul topografic realizat de arh. M. Ionescu si arh. C. Calinescu in anul 1979. Aceste operatii au presupus si mici "redimensionari" si "distorsionari", pentru a se realiza o continuitate cit mai buna a liniilor ce apar in desen.
Integrarea la o scara de lucru pentru vectorizarea desenului s-a facut intr-un program CAD. Dimensionarea pozei s-a facut pe baza cunoasterii diametrului exterior al "Sanctuarului Mare Circular", adica 29,4 m.
Cotele de nivel care apar pe plan sint raportate la un punct de referinta necunoscut.
Din informatii ulterioare, dar neverificate la fata locului, e posibil ca echivalentul "cotei din plan - 628" sa fie 1045 (altitudine GPS).

Am facut aceste precizari pentru cei care cunosc si carora le trebuiesc niste dimensiuni foarte exacte.

 * planul a fost vectorizat si publicat cu si de catre pasionati, nu de "oficialii statului". 


 

Planul rezultat, cu curbe si cote de nivel, l-am denumit "Plan topo 2D" si il puteti descarca din link-urile de mai jos.

 

 

Fisierul PDF "Plan topo 2D" este util celor care doar vor sa vada sau sa printeze planul direct in Adobe Reader (software gratuit). Contine layere, cu denumirea "elementelor" desenate in ele. Fiecare dintre aceste layere poate fi inchis sau deschis, acest lucru fiind de folos in mai multe situatii, de ex.: 
- vizualizarea doar a anumitor curbe de nivel, acestea fiind la intervale de 0,5 m, 1m sau 5m. Pentru curbele de nivel de 5 m exista layer special cu cote mai mari, pentru o mai buna vizibilitate;
- vizualizarea doar a anumitor "elemente", gen: drum, sanctuare, ziduri, etc...

descarca-pdf

(click pe poza pentru descarcare)

 


 

 

Fisierul DWG "Plan topo 2D" este baza/sursa, continind toate informatiile vectoriale 2D, si este util celor care vor sa lucreze direct in el sau sa-l foloseasca pentru modelarea 3D, ori poate chiar pentru imbunatatirea lui. A fost salvat ca fisier DWG (2004).

 

descarca-dwg

(click pe poza pentru descarcare)

 


 

 

 A fost desenat din pasiune, iar realizarea lui s-a facut ca un prim pas pentru pregatirea “Plan Topo 3D”, ce poate sta la baza reconstituirii 3D virtuale a Sarmizegetusei Regia, capitala dacilor.

Tinind cont ca planul contine informatii din anii ‘80, in cazul in care aveti unele noi si doriti sa ajutati la imbunatatirea lui, va rugam sa trimiteti un e-mail la: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Speram sa fie util celor care scriu articole despre Sarmizegetusa Regia si vor sa le ilustreze cu un plan nou (desenat cu tehnologie CAD) sau ca baza de pornire pentru cei pasionati de reconstituiri 3D.

Cu multumirile de rigoare dnei Aurora Peţan, a carei contributie cu informatii/poze a permis realizarea acestui plan.

--
mihai

 


 

Urmeaza de facut:

  • pe baza coroborarii datelor adunate din carti si de pe internet, fiecare sanctuar va fi desenat in detaliu si cotat;
  • completarea zonei lipsa din partea de nord a cetatii, pe baza pozei dupa scanarea Lidar de la BBC;
  • introducerea tuturor acestor planuri de detaliu in "Plan topo 2D.v02";
  • cautarea de informatii topografice despre turnurile, terasa si drumul aflate in zona estica, in ripa.

 

 


 Dacii nu au fost învinşi, ei au dăinuit în noi!


 

  • Pentru orice sesizare cu privire la drepturi de autor, scrieti-ne la romaniadevis [at] gmail.com

 

Licenţa Creative Commons
"Plan Topo 2D" de la Sarmizegetusa Regia de romaniadevis.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire 4.0 Internațional .

This is a Free Culture License! seal