logo-romania-de-vis-5

"Plan topo 3D" - Situl arheologic Sarmizegetusa Regia - Cetatea

Apreciere

3.3/5 rating (4 votes)

Scurta prezentare

Cu bucurie va prezentam primul "Plan topografic 3D" al cetatii din situl arheologic "Sarmizegetusa Regia", realizat si publicat* vreodata.

 


 

Face parte dintr-un proiect de creare a unei baze de date cu informatii, planuri vectoriale si reconstituiri virtuale 3D ale cetatilor dacice, disponibila public pentru cei interesati. Realizarea proiectului se bazeaza pe contributia pasionatilor si nu are momentan nici o sustinere din partea oficialilor statului roman.

 


 

Modul in care a fost realizat planul

Am copiat pe calc un plan 1:200 realizat de arh. M. Ionescu si arh. C. Calinescu in anul 1979. Am scanat calcul, din mai multe pagini A4, pe care apoi le-am unit.
Integrarea la scara de lucru pentru vectorizarea desenului s-a facut intr-un program CAD, pe baza dimensiunilor deja stiute. Am suprapus si poza din scanarea Lidar (pentru verificare),  dimensionarea ei am facut-o pe baza cunoasterii diametrului exterior al "Marelui Templu Rotund", adica 29,4 m.
Cotele de nivel care apar pe planul original sint raportate la un punct de referinta necunoscut.
Din informatii ulterioare, dar neverificate la fata locului, e posibil ca echivalentul "cotei din plan - 628", sa fie 1048 (altitudine GPS). Am trecut ambele variante de cote de nivel, pe layere diferite.

Am facut aceste precizari pentru cei care cunosc si carora le trebuiesc aceste informatii.

Pe plan apare figurata si o posibila constructie din interiorul cetatii, cititi despre in studiul:

Aurora PEȚAN, Sarmizegetusa Regia în timpul lui Burebista. Problema reședinței regale II. Datele arheologice, Rapoartele Centrului de Studii al Fundației Dacica, 2, 2014, p. 12-33, online www.cercetare.dacica.ro/rapoarte/2014-2.pdf

 * planul a fost vectorizat si publicat de un amator, nu de oficiali ai statului roman. Daca aveti informatii ce-l pot imbunatati, le puteti trimite la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 


 

Plan topografic 3D (click pe poza pentru marire).

 


 

Planul rezultat, cu curbe si cote de nivel, l-am denumit "Plan topo 3D" si il puteti descarca din link-urile de mai jos.

 

 

Fisierul PDF "Plan topo 3D v2 - cetatea" este util celor care doar vor sa vada sau sa printeze planul direct din Adobe Reader (software gratuit). 

 

descarca pdf

(click pe poza pentru descarcare)

 


 

 

Fisierul DWG "Plan topo 3D v2 - cetatea" este baza/sursa, continind toate informatiile vectoriale 2D si 3D, si este util celor care vor sa lucreze direct in el sau sa-l foloseasca pentru modelarea 3D, ori poate chiar pentru imbunatatirea lui. Curbele de nivel sint la 1 m si sint desenate 3D.

A fost salvat ca fisier DWG (2004).

 

descarca dwg

(click pe poza pentru descarcare)

 


 

 

(apasati click-stinga in fereastra si puteti roti modelul 3D; cu rotita mouse-ului puteti face zoom)


Model 3D (SketchUp): descarca


 A fost desenat din pasiune, iar realizarea lui s-a facut ca un prim pas pentru pregatirea “Plan Topo 3D”, ce poate sta la baza reconstituirii 3D virtuale a Sarmizegetusei Regia, capitala dacilor.

Planul topografic original a fost realizat in 1979, in cadrul Proiectului de Restaurare a Cetatii dacice Sarmizegetusa Regia, beneficiar fiind Muzeul din Deva. Daca aveti mai mult noroc si puteti obtine informatii de la oficialii care au astfel de date, sper sa le faceti publice.

Tinind cont ca planul contine informatii din anii ‘80, in cazul in care aveti unele noi si doriti sa ajutati la imbunatatirea lui, va rugam sa trimiteti un e-mail la: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Speram sa fie util celor care scriu articole despre Sarmizegetusa Regia si vor sa le ilustreze cu un plan nou (desenat cu tehnologie CAD) sau ca baza de pornire pentru cei pasionati de reconstituiri 3D.

Cu multumirile de rigoare dnei Aurora Peţan, respectiv dlor de la Institutului National al Patrimoniului, precum si celor care l-au realizat in 1979.

--
mihai

 


 

Urmeaza de facut:

  • pe baza coroborarii datelor adunate din carti si de pe internet, fiecare sanctuar va fi desenat in detaliu si cotat;
  • completarea zonei lipsa din partea de nord a cetatii, pe baza pozei dupa scanarea Lidar de la BBC;
  • introducerea tuturor acestor planuri de detaliu in "Plan topo 3D";
  • cautarea de informatii topografice despre turnurile, terasa si drumul aflate in zona estica, in ripa.

 

 


 Dacii nu au fost învinşi, ei au dăinuit în noi!


 

  • Pentru orice sesizare cu privire la drepturi de autor, scrieti-ne la romaniadevis [at] gmail.com

sursa plan topografic 1979: Arhiva Institutului National al Patrimoniului, fond D.M.I, 516

 


Pentru a intelege mai bine situatia planurilor de la Sarmizegetusa Regia, va invit sa cititi:

 

Aurora Pețan,

În căutarea nordului pierdut. Două secole de cartografie la Sarmizegetusa Regia, Rapoartele Centrului de Studii al Fundaț iei Dacica, 5, 2015, p. 84-122, online www.cercetare.dacica.ro/rapoarte/2015-5.pdf

 

Licenţa Creative Commons
"Plan Topo 3D v2 - cetatea" de la Sarmizegetusa Regia de romaniadevis.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire 4.0 Internațional .

This is a Free Culture License! seal