logo-romania-de-vis-5

"Dincolo de această pagină vei descoperi mult visata mîndră ţară, cu neam şi vise neînvinse, România."

Cetatea Costesti-Cetatuie

Apreciere

3.5/5 rating (2 votes)
Descoperă România - ţinutul dacilor! Discover Romania - Land of the Dacians!

Cetatea Costesti-Cetatuie

Detalii obiectiv

Cetatea dacică Costești - Cetățuie este una dintre cele 6 fortărețe dace din Munții Orăștie care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO dinRomânia. Cetatea a fost construită în secolul I î.Hr. cu scop de protecție împotriva cuceririi romane. Se găsește lângă satul Costeșticomuna Orăștioara de Sus din județul Hunedoara.

Prezentare

Costesti, sat în com. Orastioara de Sus (jud. Hunedoara), unde, pe dealul numit "Cetatuia", la alt. de 561 m, se afla una dintre cele mai însemnate cetati dacice din ultimele doua sec. dinainte de cucerirea romana. Fortificatia acesteia consta dintr-un val de pamânt cu palisada, lat la baza de cca. 6 - 8 m si cu o înaltime de 2 - 2,50 m, care proteja partea superioara a dealului, platoul si terasele.

In partea de S-V, fortificatia era dublata de un zid masiv, prevazut cu turnuri, lucrat din blocuri de piatra fasonata pe fetele exterioare (paramente), legate între ele prin intermediul unor bârne de lemn, interiorul fiind umplut cu pietre si pamânt (emplecton), tip de zid de aparare dacic numit murus Dacicus. Latimea lui era de 3 m. Acestor întarituri li se mai adauga si o dubla palisada care înconjura platoul si doua turnuri de paza situate pe coasta de N, un al 3-lea turn cu aceleasi functii fiind gasit pe latura de E.

Pe platou se afla urmele a doua turnuri-locuinta, construite, la baza, cu temelii de piatra si în partea superioara din caramizi (chirpici). O scara monumentala, din piatra fasonata, lata de 3 m, ducea la unul dintre aceste turnuri. Pe laturi era prevazuta cu jgheaburi pentru scurgerea apei, iar în fata cu o poarta de lemn.

Pe laturile de E si de V ale cetatii s-au gasit doua cisterne de apa, la care se adauga si câteva gropi sapate în stânca pentru strângerea apei de ploaie. Pe terasele din jurul platoului au fost ridicate sanctuarele cetatii, ale caror resturi constau din siruri (aliniamente) de discuri de piatra de calcar, similare celor de la Gradistea Muncelului - Sarmizegetusa Regia.

Cetatea de la Costesti a fort resedinta unora dintre regii geto-daci. Situata la intrarea în valea apei Gradistea, centrul de la Costesti a constituit principalul avantpost al capitalei dacice de la Gradistea Muncelului. Distrusa în timpul primului razboi daco-roman, în 102 p. Chr., cetatea este grabnic refacuta si apoi definitiv distrusa si abandonata în anul 106 p. Chr., odata cu cucerirea Daciei de catre romani. Ruinele ei au servit drept cariera de piatra pentru construirea castrului de la Bucium [C.P.]

Descriere

Dealul "Cetatuia", cu cetatea de pe culmea sa formeaza un punct de paza deosebit, cu vedere la mare distanta, plasat la intrarea în masivul stâncos al Muntilor Sureanu, acolo unde Apa Gradistei se îngusteaza deodata.

Sistemul de aparare al cetatii se baza pe succesiunea a trei tipuri de fortificatii: valuri de pamânt, un zid de piatra gros de cca. 3 m, flancat de trei bastioane si o dubla palisada ce înconjoara partea de sud a înaltimii.

Platoul cel mai înalt este ocupat de doua turnuri-locuinta, construite din blocuri de piatra si caramizi, la care se ajungea urcând pe o scara monumentala. Tot aici se gasesc urmele baracilor soldatilor din garnizoana si un turn de observatie.

Pe terase au fost identificate lacasuri de cult (sanctuare), cisterne de apa, etc. Cetatea, asemeni celorlalte din sistemul de fortificatii dacice din muntii Orastiei, a fost construita în perioada dintre domnia lui Burebista si cea a lui Decebal (sec. I a. Chr. - sec. I p. Chr.). Distrusa în urma celui de-al doilea razboi daco-roman (105 - 106 p. Chr.), cetatea nu a mai fost refacuta.

Plan general

1. drum de acces
2. val de pamânt
3. zid de incinta
4. turnuri de observatie
5. turnuri locuinta
6. baza de piatra a turnului de veghe
7. sanctuare rectangulare
8. cisterne

Video:

Informatii suplimentare, detalii

sat Costesti judetul Hunedoara

Adauga o Impresie de calatorie:

Alte atractii turistice:

Leave a comment

Please login to leave a comment.