logo-romania-de-vis-5

"Dincolo de această pagină vei descoperi mult visata mîndră ţară, cu neam şi vise neînvinse, România."

Lacul Ursu

Apreciere

4.0/5 rating (4 votes)

Lacul Ursu

Detalii obiectiv:

Detalii parc:

Scurta descriere

Pe meleaguri transilvanene, in statiunea Sovata se afla lacul Ursu cel mai mare lac heliotermic din lume.

Prezentare

Lacul Ursu și arboretele de pe sărături, monument al naturii, este o arie protejată ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervație naturală, tip mixt) situată în județul Mureș, pe teritoriul administrativ al orașului Sovata.


Rezervația naturală are o suprafață de 79 ha și reprezintă o zonă formată din aglomerate vulcanice (andezite cu amfiboli) și masive de sare. Lacul Ursu s-a format odată cu prăbușirea unei exploatări de sare, umplută ulterior cu apa păraielor ce coboară de pe versanții din apropiere.


Masivul de sare din apropierea lacului este acoperit cu un strat argilos pe care se dezvoltă mai multe specii de plante lemnoase (gorun, stejar, molid, fag, pin, cireș sălbatic, sânger, păducel, plop tremurător, măr pădureț, alun, frasin, paltin) precum și specii ierboase, dinte care: papucul doamnei (Cypripedium calceolus) sau crinul de pădure (Lilium martagon).

Din documentele istorice, rezulta ca in 1875 s-au produs la Sovata in zona deluroasa estetica a depresiunii Transilvaniei, prabusiri si alunecari de material care au condusla individualizarea unei depresiuni in care apele paraielor Toplita si Auriu au format lacul Ursu. Alunecarea si prabusirea depozitelor de panta sunt strans legate de prezenta masivului de sare care s-a dizolvat si a contribuit, dupa fomarea lacului, la salinizarea apei. Numai dupa patru ani, adica in 1879, se mentioneaza deja fenomenul de heliotermie, atat de caracteristic si util functiei balneoterapeutice a lacului.

Salinitatea apei este intre 10- 15 g/l la suprafata, pe cca. 2 m, dupa care urmeaza o crestere brusca intre 2 si 3 m adancime, la 240 g/l, iar de aici si pana la fund valorile oscileaza intre 250- 290 g/l si chiar 300 g/l. Temperatura inregistreaza un salt intre 1,5- 2,5 m adancime ce poate ajunge in lunile de vara la 32- 34oC fata de suprafata, unde este mai scazuta. De la 5- 6 m, temperatura se mentine in ecartul de 21- 26oC tot timpul anului – valori destul de ridicate dar explicabile daca avem in vedere salinitatea si desitatea apei. Apa si namolul lacului Ursu sunt recomandate in tratamentul bolilor ginecologice. Aici, la Sovata, se fac bai calde de namol si apa tot timpul anului, iar stratul de apa helioterm, cu temperaturi mai ridicate, da posibilitatea prelungirii sezonului cu balneatie in aer liber.

Info!

  • Ai fost acolo? Ai fotografii si vrei sa le adaugi in albumul site-ului? Scrie-ne la romaniadevis [at] gmail.com
  • Pentru orice sesizare cu privire la drepturi de autor, scrie-ne la romaniadevis [at] gmail.com

Leave a comment

Please login to leave a comment.