logo-romania-de-vis-5

"Dincolo de această pagină vei descoperi mult visata mîndră ţară, cu neam şi vise neînvinse, România."

Clisura Dunarii

Apreciere

3.0/5 rating (4 votes)

Clisura Dunarii

Detalii obiectiv:

Detalii parc:

Scurta descriere

Regiune geografică situată de-a lungul malului nordic al Dunării, în sudul Banatului.

Prezentare

Clisura Dunării

Clisura Dunării este o zonă superbă a țării noastre, o regiune care trebuie vizitată de orice român măcar o dată în viață. Oficial, aceasta se întinde de la intrarea Dunării în țară, la Baziaș, până la ieșirea ei din Cazane. Este o dovadă a luptei apei cu muntele, aparent invincibil în fața timpului. Totuși Dunărea, cu voința ei de fier de a ajunge la Marea Neagră, a erodat versanții și și-a continuat drumul început în Munții Pădurea Neagră.

Primele scrieri despre regiune îi aparțin lui Herodot, marele istoric grec, care spunea că aici trăiau albocensii (una dintre cele 15 seminții ale dacilor). Regiunea respiră istorie. Nu degeaba zona a fost numită de specialiști „mina de aur a arheologiei”. Numeroase descoperiri dovedesc faptul că aici au locuit oameni din cele mai vechi timpuri. Însemnătatea strategică a zonei, dar și bogățiile naturale de care dispune până în prezent (de ex. cupru, exploatat până recent în Moldova Nouă), au făcut ca geto-dacii să se stabilească aici, în localități riverane: Baziaș, Divici, Pojejena, Coronini, Gornea și Liubcova fiind locuri in care s-au găsit dovezi ale acestui fapt. Pe fundamentul cetății dacice de la Coronini de exemplu, a fost construită ulterior o cetate medievală. Unii istorici sunt de părere că nu în Bucegi, ci chiar aici, în peștera Veterani, ar fi fost sanctuarul lui Zamolxis.

În această zonă Dunărea are rolul de graniță naturală cu Serbia. Peisajul este superb de pe ambele părți, fiind chiar vizibile ruinele unor cetăți, încă neacoperite de apă, așezate în puncte strategice, scrutând zarea chiar și după secole de când oamenii au încetat sa mai facă asta. Drumul pe partea românească este mult mai bun decât cel de la sârbi, însă localitățile riverane sunt mai îngrijite la vecini, fiind adevărate stațiuni cu ieșire la lacul de acumulare. Acest colțișor de Românie este izolat de restul țării, uitat din păcate. Poate de aceea natura a creat aici minuni. Deși nici omul nu s-a abținut de la influențele sale. Când a fost construit, în anii 1970, barajul de la Porțile de Fier, a fost creat lacul de acumulare cu același nume – cel mai mare lac de acumulare din România. Nivelul apei a crescut cu 35 m în Clisura Dunării, au fost inundate localități ca Orșova și încă cel puțin 5 sate. Cea mai interesantă poveste este cea a insulei Ada Kaleh (în traducere din turcă „Insula Fortăreață”). Aceasta se găsea la 3 km în aval de Orșova, avea 1,7 km lungime și 0,5 km lățime și era populată de în jur de 600 de turci. Era scutită de impozit, ceea ce atrăgea numeroși turiști doritori să cumpere dulciuri turcești, bijuterii, tutun, uleiuri si parfumuri din trandafirii pentru care insula era vestită.  Înainte de a fi inundată, fortificațiile construite de-a lungul vremii pe insulă au fost demontate, cu scopul de a fi reconstruite în altă parte. Acest plan încă nu a fost abandonat, chiar dacă au trecut patru decenii de atunci și populația insulei a migrat spre Turcia sau s-a mutat în alte zone ale României.

Oriunde puteți opri pe drum pentru a admira peisajul mereu diferit al clisurii Dunării. Dacă alegeți să mergeți dinspre Drobeta-Turnu Severin spre Moldova Nouă în a doua jumătate a zilei veți avea parte de un apus minunat.

Pe drum mai merită văzute:

-          Cazanele Dunării sunt cuprinse între Valea Ogradena și Ogașul Turcului, unde Dunărea străbate cea mai îngustă și cea mai grandioasă zonă a Defileului Dunării. Cazanele Mari (cu o lungime de 3,8 km) sunt despărțite de cele Mici (3,6 km) de bazinetul Dubova.

-          Statuia lui Decebal (conducător al Daciei între 87-106), Decebalus Rex, lucrată în stâncă în 1998 sub auspiciile Fundației Europene Iosif Constantin Drăgan. Sculptura este înaltă de 55 m. și lată de 25 m.

-          Tabula Traiana, o sculptură în stâncă, făcută de romani pe malul sârb al Dunării, pentru a comemora obstacolele pe care aceștia le-au întâmpinat când au trecut Dunărea în anul 101. Sculptura a fost ridicată deasupra lacului de acumulare Porțile de Fier.

-          Peștera Ponicova (sau Gura Ponicovei), la care se poate ajunge fie de pe uscat fie cu barca. Este cea mai mare peșteră de pe teritoriul defileului Dunării (1660m). Se pot admira niște formațiuni impresionante,  sala cu Coloane a Marelui Șarpe și Galeria Concreționară fiind doar două galerii care merită văzute.  

-          Peștera Veterani

-          Cetatea Tri Cule, construită în secolul al XV-lea pentru a opri expansiunea otomană, pe malul stâng al Dunării, la 4 km in aval de Svinița. Astăzi ies la iveală de sub valurile Dunării doar două turnuri. Un al 3-lea a fost acoperit integral de apă.

Accesul în zonă se face foarte ușor acum, drumurile fiind recent reparate. Există multe pensiuni care așteaptă turiști cu brațele deschise. Se pot face și excursii cu vaporașe.

Info!

  • Ai fost acolo? Ai fotografii si vrei sa le adaugi in albumul site-ului? Scrie-ne la romaniadevis [at] gmail.com
  • Pentru orice sesizare cu privire la drepturi de autor, scrie-ne la romaniadevis [at] gmail.com

Leave a comment

Please login to leave a comment.