logo-romania-de-vis-5

"Dincolo de această pagină vei descoperi mult visata mîndră ţară, cu neam şi vise neînvinse, România."

Fortificatia de la Cornesti

Apreciere

0.0/5 rating (0 votes)

Fortificatia de la Cornesti

Detalii obiectiv:

Detalii parc:

Scurta descriere

sat Cornesti, judetul Timis

Prezentare

Spre nord, la aproximativ 17 kilometri de Timişoara, la Corneşti, se află ruinele celei mai mari fortificaţii preistorice din Europa. O echipă de arheologi de la Muzeul Banatului, alături de specialişti din străinătate, au demarat un amplu program de cercetare, sperând ca în următorii ani să găsească aici informaţii despre populaţiile care au ocupat teritoriile şi despre cum au evoluat ele de-a lungul vremii.

Fortificaţia apare pe primele hărţi Mercy (1723-1725), iar apoi pe toate hărţile militare până la sfârşitul Primului Război Mondial. Primele săpături au fost realizate în 1939 de Marius Moga, însă până recent nu s-au mai găsit fonduri pentru a le continua. A existat o cercetare scrisă de regretatul Florin Medeleţ, însă, nimic mai mult. Acum, la fortificaţia de peste 900 de hectare lucrează arheologi din Austria, Germania, Anglia şi SUA. Se fac cercetări geomagnetice şi topografice cu aparatură de ultimă generaţie.

Fortificaţia aparţine culturii Cruceni-Belegis, care a fost răspândită din nord-estul Croaţiei până în zona piemontană a Banatului, controlând valea Dunării şi până la nord de Mureş”, a spus Alexandru Szentmiklosi (foto), şeful secţiei de Arheologie a Muzeului Banatului.
Dimensiunea fortificaţiei cu cele trei centuri înconjurătoare atinge 900 de hectare, iar dacă cel de-al patrulea val, care se cercetează acum, aparţine aceleaşi fortificaţii atunci dimensiunile ajung la 1.720 de hectare. „În aceste condiţii ar putea fi cea mai mare fortificaţie din lume. Ar trebui să intre pe lista monumentelor naţionale şi UNESCO”.

Info!

  • Ai fost acolo? Ai fotografii si vrei sa le adaugi in albumul site-ului? Scrie-ne la romaniadevis [at] gmail.com
  • Pentru orice sesizare cu privire la drepturi de autor, scrie-ne la romaniadevis [at] gmail.com

Leave a comment

Please login to leave a comment.