logo-romania-de-vis-5

"Dincolo de această pagină vei descoperi mult visata mîndră ţară, cu neam şi vise neînvinse, România."

Casa maramureseana

Apreciere

4.4/5 rating (19 votes)

Casa maramureseana


Incet-incet, obiecte traditionale romanesti vor fi prezentate pe site-ul www.romaniadevis.ro

Casa maramureseana
reprezintă un stil de constructie al caselor din nordul tarii, tinut al dacilor liberi.  Felul de-a construi s-a pastrat de secole si este caracteristic dacilor, pentru realizarea caselor de munte din zonele nordice.

Revelionul 2010 am avut şansa să-l fac în Maramureş, la Şieu, lîngă Bîrsana.
O zona frumoasa, cu oameni primitori. Plimbarea cu caii prin Poienile Izei, oferita de gazde, mi-a dat posibilitatea sa vad si sa fotografiez citeva din casele traditionale ale zonei.
Si pentru ca am reusit sa gasesc materiale pentru construirea unei machete si am avut si inspiratie, puteti vedea rezultatul in mini-albumul foto de mai jos.   


Descriere:

Casele maramuresene erau construite numai din lemn, pe fundatie din piatra, acoperite cu “dranita”, adica sindrila. Forma acoperisului era in patru ape si tuguiate pentru a nu se opri zapada pe ele. In fata si pe o lature aveau atasate o prispa, “satra” cu stalpi din lemn frumos “impistriti”(decorate), formand adevarate arcade si care dadeau o nota specific maramureseana acestor case. O casa era compusa din doua incaperi si tinda intre ele care comunica cu podul neavand tavan. In tinda se scotea hornul de la soba si astfel fumul mergea direct in podul casei unde iarna erau agatate preparatele din porcul care se sacrifice pentru sarbatorile Craciunului, spre a fi conservate in fum si a fi pastrate la rece. Gospodaria morosanului mai are si alte constructii anexe pe langa casa: grajdul cu sura care adapostesc animalele si fanul pentru ele, uneltele si sculele cu care-si lucreaza pamantul; “colejna” asezata lipita de grajd si unde se pastreaza lemnele pentru foc, carul si alte scule; cotetele pentru porci si pasari, fantana, etc.

Pentru orice sesizare cu privire la drepturi de autor, scrieti la romaniadevis [at] gmail.com

Comments (2)

 • Mickey Shtrumf

  Mickey Shtrumf

  26 July 2013 at 20:30 |
  vand casa traditionala maramureseana. se vinde doar casa. se demonteaza si se monteaza pe terenul noului proprietar.
  12m X 5m. structura de rezistenta din lemn de stejar, peretii din barne de brad. doua camere lateral, tinda la mijloc si satra (veranda). tamplaria buna, starea lemnului buna.
  pretul este de 4500 E. negociabil.
  • Mihaela Moreno Perdomo

   Mihaela Moreno Perdomo

   21 June 2014 at 19:47 |
   Mai este valabila oferta?? ne-ar interesa.

Leave a comment

Please login to leave a comment.