logo-romania-de-vis-5

"Dincolo de această pagină vei descoperi mult visata mîndră ţară, cu neam şi vise neînvinse, România."

Floarea de colt

Apreciere

4.8/5 rating (14 votes)

Floarea de colt

Detalii obiectiv:

Detalii parc:

Scurta descriere

Floarea-reginei sau floarea de colt (Leontopodium alpinum Cass) este o specie de plante erbacee, perene, din genul Leontopodium Cass, familia Asteraceae.

Prezentare

Este o planta perena, cu o tulpina dreapta, ce poate ajunge pana la 20 cm (in Romania), fara ramificatii. In pamant un rizom cilindric, acoperit cu resturi de frunze negre-brune, iar la suprafata pamantului formeaza o rozeta de frunze, din mijlocul carora se ridica o tulpina scurta de 5 - 20 cm, uneori de 30 cm, ce poarta o inflorescenta numita calatidiu, de forma unui disc, in care sunt grupate, in mod normal, florile. Creste pe stanci calcaroase in regiuni alpine si foarte rar in regiunile subalpine.

În România poate fi văzută pe stîncile aproape inaccesibile omului din Munţii Vrancei, Munţii Bucegi, Munţii Făgăraşului, Munţii Maramureşului, Rodna, Obcinele Bucovinei, Masivul Ceahlău, Retezat, Godeanu, fiind şi o plantă deosebit de rară. Din acest motiv ea a fost declarată monument al naturii şi este ocrotită prin lege încă din 1931.

Conform Dicționarului de sinonime, pentru floarea-reginei (Leontopodium alpinum) există și următoarele denumiri: albumeală, albumiță, floare-de-colț, (rar) edelvais, (reg.) flocosele (pl.), steluță, floarea-doamnei.

Daca vedeţi această plantă, bucuraţi-vă de moment, admiraţi-o, fotografiaţi-o dar nu o rupeţi. Protejaţi-o!

Info!

  • Pentru orice sesizare cu privire la drepturi de autor, scrie-ne la romaniadevis [at] gmail.com

Leave a comment

Please login to leave a comment.