logo-romania-de-vis-5

"Dincolo de această pagină vei descoperi mult visata mîndră ţară, cu neam şi vise neînvinse, România."

Papucul Doamnei

Apreciere

4.2/5 rating (13 votes)

Papucul Doamnei

Detalii obiectiv:

Detalii parc:

Scurta descriere

Cypripedium calceolus sau "Papucul Doamnei", o specie foarte rara de orhidee care traieste si în România.

Prezentare

“Cînd o vezi pentru prima data, te opreşti în faţa ei ca în faţa unui tablou vestit, dorit să-l vezi aievea. Deodata nu-ţi dai seama: e o bijuterie de safire, rubine şi dimanate, cum pare cînd picătura de rouă se opreşte în corola ei sau un fluture rar, ori vreun colibri rătăcit prin plaiurile noastre?” Aşa descrie savantul Ion Simionescu gingaşa orhidee, cunoscută sub numele de Papucul Doamnei.

Floarea creşte în umbra pădurilor de fag sau în locurile mai însorite, calcaroase. Culeasă fără milă, din luna mai pînă în mijlocul lui iulie, cînd se trece, floarea s-a împuţinat, dispărînd din multe regiuni ale ţării. Azi poate fi întîlnită mai ales în cetăţile de piatră ale Bucegilor, Ceahlaului, Făgăraşului şi Retezatului. Primavara, după topirea zăpezilor, eleganta orhidee răsare din pămînt. Pe tulpina dezvoltă 4-5 frunze late, cu nervuri proeminente. În vîrful ei, gingaşă, apare o singură floare. Doar una – în schimb de o frumuseţe neasemuită. Pare un papucel de catifea, de unde şi numele. Buza de jos a florii e ca un balconaş galben-limoniu, stropit pe dinăuntru cu puncte şi linii rubinii. Înlăuntrul lui este ascuns nectarul căutat de insecte. Pe laturi o înconjoară patru petale roşii.

La noi, Papucul Doamnei este protejat încă din 1938, prin Decret Regal. În Flora României, publicată în 1972, este menţionată ca fiind prezentă în 21 de judeţe.

Daca vedeţi această plantă, bucuraţi-vă de moment, admiraţi-o, fotografiaţi-o dar nu o rupeţi. Protejaţi-o!

Info!

  • Pentru orice sesizare cu privire la drepturi de autor, scrie-ne la romaniadevis [at] gmail.com

Leave a comment

Please login to leave a comment.