logo-romania-de-vis-5

"Dincolo de această pagină vei descoperi mult visata mîndră ţară, cu neam şi vise neînvinse, România."

Garofita Pietrei Craiului

Apreciere

4.5/5 rating (13 votes)

Garofita Pietrei Craiului

Detalii obiectiv:

Detalii parc:

Scurta descriere

Garofiţa Pietrei Craiului (Dianthus callizonus) este o plantă din familia Caryophyllaceae.

Prezentare

Tulpina este scurtă, de 5 - 10 cm înălţime. Poartă la vîrf o floare cu corola de cca. 3 cm în diametru. Floarea, de culoare roşu-carmin, este formata din cinci petale, dinţate la vîrf. Florile la bază au o pată purpurie, împestriţată cu alb şi cu peri albi, mătăsoşi, strălucitori. În centrul florii se află un inel purpuriu caracteristic. Pe dos, petalele sînt alb-verzui. Înfloreşte în luna august.
Frunzele, aşezate în perechi, sunt înguste şi alungite, avînd lungimea de 2 - 4 cm.

Garofiţa Pietrei Craiului creşte numai pe brînele stîncoase şi grohotişurile din Piatra Craiului, fiind endemică pentru acest masiv din România.

Garofiţa Pietrei Craiului a produs prin raritatea ei o vie nedumerire in rîndul oamenilor de ştiinţă; planta nu este întîlnită în niciunul din masivele muntoase învecinate şi nici nu se aseamănă cu vreuna din garofiţele din Europa, întrunind caracterele a două grupe sistematice ale genului: “Alpini” si “Glauci”. Originea ei însă nu a fost pe deplin lamurită.

În munţii României trăiesc alături de garofiţa Pietrei Craiului şi alte specii: Dianthus spiculifolius, Dianthus superbus, Dianthus glacialis subsp. Gelidus, Dianthus carthusianorum, Dianthus armeria, Dianthus armeriastrum, Dianthus banaticus, Dianthus campestris, parte dintre ele fiind ocrotite prin lege.

Daca vedeţi această plantă, bucuraţi-vă de moment, admiraţi-o, fotografiaţi-o dar nu o rupeţi. Protejaţi-o!

Info!

  • Pentru orice sesizare cu privire la drepturi de autor, scrie-ne la romaniadevis [at] gmail.com

Leave a comment

Please login to leave a comment.